Alt eller intet tankegang!

Alt eller intet

Har du en tendens til at tænke i sort og hvid omkring din kost? Er du enten på kur eller “går all in”? Har du det med at føle at hele din dag er ødelagt, hvis du “kommer til” at spise noget du ikke havde planlagt at du skulle spise? Lider du af alien-hand syndrom, hvor hånden pludselig er i slikskålen selvom du lige havde fortalt dig selv du ikke skulle gøre det?
Hvis du kan nikke genkendende til nogle af disse spørgsmål, så skal du vide at du ikke er alene.

Mangel på kontrol ses som mangel på disciplin

I et samfund hvor en sund krop og kost næsten er blevet et krav og symbol på overskud og succes, kan det blive helt tabubelagt at tale om ikke at have fuld kontrol over sig selv og sine kostvaner.

Måske har du tidligere været på en semi-restriktiv kur eller fået en specifik kostplan du fulgte, hvor det gik dig rigtig godt og du tabte dig og nu kan du bare ikke forstå hvorfor du bliver ved med at “falde i”… Måske tror du at du ikke længere har rygrad eller disciplin til det? Oddsene er, at det slet ikke handler om rygrad eller selvdisciplin, men at du har en for dikotomisk tankegang til mad, hvilket kan gøre det svært for dig at have et afslappet forhold til det.

En kostspecifik dikotomisk tankegang betyder at når det gælder din tanker omkring mad, så tænker du i sorte og hvide termer. Noget mad er altså for dig; sundt, rigtigt, slankende, rent, naturligt osv., mens andet er usundt, forkert, fedende, forarbejdet, unaturligt, giftigt… You get the picture! Problemet er bare at det er alle falske dikotomier, der er ingen fødevarer, som i sig selv er sunde/usunde osv. Det handler altid om mængder!!

The Blame Game

Jeg har selv engang været aktiv spiller i “the blame game” og afskåret hele fødevarergrupper fra min kost, fordi jeg ærlig talt var bange for at spise dem. Når jeg så spiste dem alligevel (for det gør man jo) havde jeg tankegangen “Nu har jeg alligevel spist lidt, så kan jeg ligeså godt gå all-in og rette op på det imorgen”. Og det er netop her problemet ligger! Et interessant studie undersøgte hvordan det at tænke i sort og hvid, har en effekt på spiseadfærd og vægtforøgelse. Det viste sig, måske ikke overraskende, at en øget grad af denne dikotomiske tænkning blandt deltagerne hang sammen med et meget restriktivt forhold til mad, hvilket gjorde det sværere for disse personer at bibeholde et vægttab og undgå vægtforøgelse og overspisningssymptomer.

Et restriktiv forhold til mad kan føre til vægtforøgelse på længere sigt

Pointen i det ovenstående studie og mange lignende studier er, at det ser ud til at nogle mennesker (specielt de med en dikotomisk tankegang) har sværere ved at bibeholde deres vægttab efter være på restriktive kure og i værste tilfælde ender i overspisningslignende tendenser og/eller vægtforøgelse. Dette sker sandsynligvis fordi at de oftere “falder i”, hvilket klart er nemmere, hvis man skaber en masse regler omkring maden, som man skal følge.

Så skal der være plads til kage, pizza og slik i en sund livsstil? 

Det korte svar er ja! Hvis du er typen, som har en tendens til at tænke i sort og hvid termer, når det gælder dine spisevaner, er det måske en god idé at udfordre disse tanker. Måske skal der ikke være noget du ikke må spise?

Det er det klassiske “Ik tænk på en lyserød elefant, IK tænk på en lyserød elefant, stop med at tænke på en lyserød elefant”  Kan du så lade være?

For når du beslutter dig for at du ikke længere vil spise kage (eller hvad nu “synderen” er), skaber du faktisk et billede i din bevidsthed af dig som spiser kage, hvilket netop er det du ville undgå, og nu kan du ikke stoppe med at tænke på kage.
Når du tillader dig selv alting (ja i moderate mængder) stopper de fødevarer på et tidspunkt med at fylde hele din bevidsthed og dermed undgår du den beslutningstræthed, en konstant indre kamp kan føre til, og i sidste ende kan det føre til en meget mere balanceret forhold til maden.

Hvad kan du gøre? 

Helt praktisk er det egentlig ret simpelt. Du skal tillade dig selv at spise ALT (medmindre du har decideret allergi overfor madvaren). Sandheden er dog for nogle, at det ikke er noget man bare kan starte med at give sig selv lov til. For nogle vil der være en underliggende frygt forbundet med det. En frygt for at miste kontrollen, tage på og andet. Jeg har derfor nogle forslag til hvordan du kan gribe det an, inspireret af metoder, som også bliver brugt i den kognitive adfærdsterapi for personer med BED og lignende.

  • Introducér en af dine forbudte madvarer dagligt. Ideen er at du gør det i mindre mængder, hvilket kan være lidt svært i starten derfor…
  • Del det med en ven/kæreste/ familie eller andre, så du føler du skal bruge mindre energi på at kontrollere dig selv. Eksempelvis: Del et stykke kage med kollegaen, aftal med kæresten du kun blander slik for x antal kr., del en pizza med en veninde etc.
  • Allerede efter en uge eller to vil nogle begynde at tænke mindre på de madvarer, som tidligere var forbudte for dem og dermed bliver det også nemmere ikke at overspise dem.
  • Lad være med at fokusere på din vægt i samme periode, som du prøver at få et balanceret forhold til mad
    • Vej højst dig selv 1 gang om ugen
    • Mange som kæmper med yoyo vægt på grund af deres alt eller intet mentalitet, vil få en mere stabil vægt
    • Husk ikke at fokusere på tallet for meget, der er for mange faktorer, som kan påvirke om du vejer 2 kg mere eller mindre fra dag til dag.

 

Har du en tendens til at skelne skarpt mellem sund og usund mad, så del meget gerne dine tanker!

.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *