Har du fået lavet en DNA-test for nyligt? Vi har!

tag-en-dna-test

Det er den ultimative øvelse i navlepilleri, når man bestiller en DNA-test fra det internationale analysefirma 23andMe. Man sender sin spytklat afsted i et reagensglas til Holland, og i den anden ende står der et hold videnskabsfolk klar til at fortælle en myriade af facts om ens krop og en selv, som man ikke nødvendigvis vidste i forvejen. Og det er vanvittigt sjovt og interessant.

Hvis ikke du ved hvad jeg taler om, så skal du vide at DNA-tests henvendt til forbrugermarkedet er på fremmarch disse dage, og inden længe vil mange af dine nærmeste sikkert også få lavet en – det bliver nemlig kun billigere og billigere som tiden går.

Med en DNA-test vil du kunne blive testet for en række genmarkørere, som kan fortælle dig al muligt; lige fra om du har en overhængende fare for specifikke sygdomme, til hvordan din krop reagerer på en kop kaffe.

Det forholder sig altså således, at forskere har fundet en meget lang række af genmarkørere som kan sættes i forbindelse med forskellige kropslige kendetegn. Eksempelvis ved vi, at folk der er bærer allelen APO*E4 har en forøget risiko for at få Alzheimers syndrom (deres risiko er 10 til 30 gange højere end resten af befolkningen).

Dermed sagt, er det slet ikke sikkert at APO*E4-bærerne vil få Alzheimers, og omvendt kan alle andre stadig også få det, selvom de ikke bærer genet – sandsynligeheden for dem er blot reduceret.

Man forstå, at man i en DNA-test ser på om man “tester positivt” for en række af gener, som vi PT ved noget om.

Det er altså stadig begrænset hvad man kan fastslå med en DNA-test, men omvendt er det en verden som gennemgår en rivende udvikling i disse tider.

Som du også vil kunne se nedenfor, kan en DNA-test ydermere fortælle, hvor dine forfædre stammer fra, hvilket jeg er sikker på enhver slægtsforsker ville blive vild i varmen over.

Det har alt i alt været rigtigt sjovt og spændende for os, at få lavet vores DNA-test, og jeg vil nu blot fremvise nogle af de resultater, som jeg har fundet allermest oplysende og spændende. Det er altså ikke alle oplysninger fra min test, som du vil kunne se her.

 

Hvor kommer jeg fra?

Når man som jeg er en hammer-bleg og solforskrækket dansker, er det nemt at komme til at tænke på sig selv som “100% dansker”. Men en DNA-test kan hurtigt få rusket op i sådan en forestilling. Mine forefædres afstamning viste sig godt nok at være relativt samlet ifht. min kones, men her er mine resultater:

DNA test, der viser mine forfædres oprindelse

Da jeg naturligt er rødhåret, har jeg allerede fået en del røg for det faktum at jeg muligvis er 10% irlænder, så I behøver ikke at skrive flere jokes nedenfor :p

 

Mon jeg bliver syg?

Dernæst bevæger man sig videre til det sundhedsmæssige aspekt af testen. Og der er her, at det faktisk kan blive en lille smule nervepirrende. Jeg forestiller mig, at det ikke er meget anderledes end at skulle afvente svar på en kønssygdomstest – hvis man tester positiv er man på spanden! Mere specifikt kan man potentielt være på spanden ved en DNA-test, hvis man altså besidder nogle af disse gener, som man kan sætte i forbindelse med sygdomme.

Således bliver man præsenteret for en lang tjekliste af 11 genetiske risikofaktorer og 43 arvelige sygdomme, hvoraf man bare må håbe at “man scorer så lavt så muligt” på disse.

Herunder er mit uddrag fra mine riskofaktorer, hvor jeg heldigvis testede negativ i alle kategorier.

sygdommen man kan teste for i en DNA test

Det er bemærkelsesværdigt at man skal dobbeltbekræfte at man vil oplåse adgangen til informationen om 3 af ens risikofaktorer, da 23andMe er klar over hvor sensitiv information dette kan være!

 

Hvis jeg bliver syg

Den måske kedeligste del af rapporten er “Drug-response”, som fortæller noget om, hvordan man potentielt vil reagere på forskellige typer af udbredt medicin.

For mig var dette alligevel brugbar information, da jeg fandt ud af at jeg muligvis responderer negativt på et udbredt statin (cholesterol-medicin), hvilket forhåbentligt aldrig bliver relevant.

(Den anden vedr. PPI’er siger blot at jeg er hurtigt forbrænder af dette medicin)

DNA test for medicin respons

Alt det sjove

Det klart sjoveste aspekt af testen findes i “traits”-rapporten. Her kan man se en helt masse blandet information om hvad ens genetiske sammensætning ellers betyder.

Eksempelvis lærte jeg, at jeg er en hurtig koffienforbrænder, hvilket forklarer hvorfor en kop kaffe har en utrolig stærk virkning på mig, men omvendt også er hurtigt ude af mit system igen.

Jeg lærte at jeg hverken er disponeret for at være overvægtig, eller at have en sød tand, hvorfor jeg heller aldrig har haft problemer med at holde min vægt nede.

Desuden lærte jeg, at jeg med al sandsynlighed kan tolerere laktose, at jeg ikke vil have udpræget gavn af at skifte til en middelhavsdiæt (indeholdende store mængder af enkeltumættede fedtsyrer) og at jeg måske kunne være blevet en dygtig sprinter!

Dette er altså blot et udpluk af nogle af de ting man kunne se i min rapport, og nedenfor vil du kunne se endnu flere.

Man skal bemærke at der ligger en hel rapport under hver linje, som forklarer og referer til de undersøgelser som ligger til grund for konklusionerne.

DNA test for fysiske kende tegn

Dette var min oplevelse med 23andMe. Jeg håber at du kunne bruge indlægget til at danne dig en mening om, hvorvidt du selv skal have lavet din eget test.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *