Sundere og Billigere

Mere sundhed for pengene

Jeg hører mange sige, at de synes det er for dyrt at gå op i sundhed.

De føler sig begrænset fordi medlemskabet til fitnesscenteret koster penge, økologi koster ekstra og det kræver i det hele taget meget tid og energi at tænke på sundhed, som ellers kunne have være brugt på at arbejde og tjene penge.

I princippet har de også ret – mange sundhedstiltag koster reelt mange penge. Men det er langt fra dem alle, og i visse tilfælde vil man faktisk kunne tjene/spare penge på, at tage hånd om sin sundhed.

Hvis man skulle have økonomiske bekymringer over disse ting, er det naturligvis smartest at starte dér hvor der er en penge-gevinst at hente først.

Jeg ved at det er meget populært hos den kvindelige del af befolkningen, at gå op i sundhed. Når jeg nu har tænkt mig at opridse nogle af de måder, hvorpå mere sundhed kan betyde bedre økonomi, håber jeg også på, at kunne tale til nogle af mændene derude, som ikke føler sig motiveret, blot ved tanken om at tabe sig eller leve et par år ekstra.

Her er et par eksempler:

Transport

Hvordan kommer du til og fra arbejde? Hvis du bor i cykelafstand til din arbejdsplads, men tager bilen hver eneste dag, gør du din pengepung en bjørnetjeneste. At transportere sig selv ved benenes muskelkraft, er en åbenlys mulighed for at få noget D-vitamin fra solen, brænde nogle ekstra kalorier af og ikke mindst spare nogle kroner på benzinen.

Jeg har venner som vil slås med deres liv som indsats for at undgå at betale kirkeskat og licens, men nægter samtidigt at tage cyklen på arbejde. Jeg mener ikke at dette er en fornuftig prioritering. Det handler om at tage den lavest hængende frugt først!

Mad

I 9 ud af 10 tilfælde er hjemmelavet mad både sundere og billigere.

Vi har en kantine på min arbejdsplads, som er relativ fair i prisen, og alligevel laver jeg frokost til mig selv hver eneste dag. Jeg mener nemlig, at jeg både kan lave billigere, sundere og ofte mere velsmagende mad end dem. Derfor er det ikke et svært valg for mig, på trods af den ekstra forberedelsestid som det kræver at lave det selv.

Så bliv god til at lave mad. Lav forskelligt og kreativt mad så ofte du kan – det vil gavne din livsvidde og pengepung i sidste ende.

Bliv naturmenneske

Her er nogle af de smarte features ved at gå en tur i skoven:

–        Det er sundt

–        Afstressende

–        Aktivt

–        Gratis!

At gå en tur i skoven er naturligvis blot et eksempel. Generelt er de fleste udendørsaktiviteter både billige og sunde – så hvad kan du ellers kan finde på?

Gør det selv

Som hovedregel kan man huske på dette: når man betaler andre for at gøre noget for en, sælger man dem samtidigt en masse god bevægelse og aktivitet, som kunne have være udført af en selv.

Når man betaler en restaurant for at tilberede ens mad, køber man muligheden for at kunne sidde stille på sin flade og vente på at maden bliver serveret for en. Det samme gælder for alle andre serviceydelser som kan købes for penge.

Jo mere du kan gøre selv (af alt), jo mere aktiv og billig en hverdag får du.

Et sidste sjovt eksempel (om at vaske op)

Der er blevet lavet nogle sjove undersøgelser på det at vaske op, som jeg synes understreger min pointe rigtig godt.

–        Både har man fundet ud af, at folk der vasker op i hånden frem for at bruge opvaskemaskine, har mindre tendens til at blive syge!(1) Man spekulerer, at det gavner ens modstandsdygtighed overfor bakterier, når man undgår at total sterilisere sine tallerkener og bestik efter brug.

–        Ydermere har man set, at vaske op i hånden kan virke som en slags mindfulness-aktivitet der afstresser udøveren! (2)

Dermed kan mit råd altså være relevant for dig, som overvejer at få installeret en opvaskemaskine i sin lejlighed: billigere er ofte lig med sundere! (så lad være)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *